Sosyal Medya

Uğur Orhan: 05434439090
info@mikrosolgubre.com

Sabah: 08:00 - Aksam: 19:00
Pazar Kapalı

Sık Sorulan Bazı Sorular

SSS mİKROSOLGUBRE.COM

Solucan gübre sektöründeki en çok sorulan sorulardan bazılarını sizin için cevapladık

Gübre üretimi için ne kadar solucan gerekir?

Ne Kadar Solucan Ne Kadar Gübre Üretir, sorusunun net bir yanıtını vermek işin doğası gereği zordur. Çünkü İşin içinde oldukça fazla değişken söz konusudur. Sıcaklık, nem, yemin hazırlanma yöntemi, solucan türü, beslenme yöntemi, solucan yoğunluğu, pH vs.

Bu nedenle bu sorunun net bir biçimde yanıtını vermek yerine ortalama bir bilgiyi paylaşmak daha doru olacaktır.

Solucan gübresi hasadı, kullanılan sistemlere bağlı olmakla beraber, esasen kısa önemlerde hasat edilmez. Eğer SAS kullanıyorsanız, ilk üç aydan sonra hasat işlemini gübrenin oluşum hızına göre yapabilirsiniz. Bu süre haftada bir, daha seyrek veya daha sık olabilir.

Ancak eğer, windrow sistemi, yer havuzu vb sistemleri kullanıyorsanız ayda bir ya da üç ayda bir gübre hasadı yaparsınız.

Bu nedenle, ortalama bir rakama erişmek i.in günlük ve haftalık değil, en azından aylık gübre hasadını göz önüne alın.

Normal koşullarda, her şey yolunda gidiyor ise, 200.000 – 400.000 arası solucan ilk üç aydan sonra aylık ortalama 4,5 -5,5 ton arası gübre verir.

Belirttiğim gibi bu rakamlar sistemden sisteme, yöntemden yönteme değişebilmektedir.

Kırmızı Solucan Gübresi kötü kokar mı?

Gübre kelimesinin çağrışımın aksine Solucan Gübresi çok yakından koklamadıkça koku duyulmamaktadır. Ancak uzun süre ortam kapalı kalırsa yağmur sonrası kokan toprak gibi koku hissedilmektedir. Ayrıca çıplak elle dokunmakta hiç bir sakınca yoktur zira içinde zararlı bakteriler ve böcekler yaşayamamaktadır.

SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİM TESİSİ MALİYETİ

Tamamen hedefinize bağlı olarak değişmektedir. Bu konuda doğrudan olmazsa olmaz diyebileceğimiz bir maliyet tablosu yoktur. Eğer orta ve büyük ölçekli olarak başlamak istemiyorsanız, yapabileceğiniz en mantıklı şey bu işe başlangıç olarak ayırabileceğiniz bütçeyi belirlemek ve mümkünse bu bütçenin üçte biri oranında başlamak. Sonrası bir taraftan işi öğrenmek, diğer taraftan da kalan bütçeyle tesisi tamamına erdirmek olacaktır. Böylece hem önünüzü görerek ilerleme şansınız olacak, hem de bütçenizi çok daha mantıklı bir ölçekte kullanmış olacaksınız. Tabi bu arada hemen belirtelim, bu için belirli bir başlangıç bütçesi olmaz derken, mantık dışı bir rakam kast edilmemektedir. Örneğin ticari anlamda solucan gübresi üretimi için en azından 10.000 adet ve üzeri solucanla başlanması makuldür. Daha azı ile başlandığında elde edeceğiniz tecrübe ticari boyut için bir öngörü vermeyebilir.

1. Hammade maliyeti (hammadde temini, nakliye, kompostlaşma, öğütme, mama haline getirilmesi, vb) 0.250 lira/kg
2. İşçilik maliyeti (solucan yataklarının hazırlanması, yemleme, sulama, izleme, hasat, kurutma, öğütme, vb) 0.250 lira/kg
3. Isıl işlem maliyeti (gübrenin ısıl işleme tabi tutulması) 0.120 lira/kg,
4. Ambalajlama ve depolama (ambalajlama malzemesi, baskı, tartım,) 0.100 lira /kg,
5. İşletme girdileri (bina, yatak, sulama tertibatı, su, aydınlatma, koruma, sterilizasyon, sarf malzeme, işletme kirası, vb) 0.300/kg
6. Diğer maliyetler giderler (web sayfası, reklam, tanıtım vb) 0.100 lira/kg

İlgili değerlere göre (2016 yılı birim fiyatlarına göre ) 1 kg katı solucan gübresi en düşük 1.12 Türk lirasına mal olmaktadır. Bu maliyetler yürütülen bir proje çalışmasındaki veriler kullanılarak hesaplanmıştır.
Önemli bir diğer husus bazı kimseler hem solucan hem de solucan maması sattıklarını ifade etmektedirler. Bu kişilerden sattıkları mama ile beslenen solucanlardan elde edilen gübrelerin laboratuvar analiz sonuçlarını isteyiniz.

Yeni tesis kuracaklara öneriler
Gazete haberleri ile solucan gübresi işine başlarsanız hüsrana uğrarsınız. Unutmayınız gübrenin bir üretim maliyeti var ama gübre üretmeden önce bir tesis maliyeti var. Yıllık 600 ton kapasiteli bir solucan gübre işletmesinin (her türlü izinleri alınmış ve organik sertifikaya sahip) kuruluş maliyeti en az 350 000 Türk lirasıdır.

 

Solucan Gübresinin Diğer Gübrelere Göre Oranları

Yapılan çalışmalarda tarım ürünlerinin tonajında ciddi artışlar olduğu görülmüştür. Örneğin yapılan bir sera domatesi üretimi çalışmasında gübre olmamasına göre %69, kimyasal gübreye göre %52, tavuk gübresine göre %16, at gübresine göre %9 daha fazla domates elde edilmiştir. Domatesin içerdiği diğer vitamin ve faydalı minerallerde benzer oranlar bulunmuştur. 

Ayrıca toprak kirliliğinin daha az olması, daha az kilogram gerektiği için taşıma masraflarının azalması ve kötü kokusunun olmaması gibi avantajlar da Kırmızı Solucan gübresini öne çıkarmaktadır.

Solucan Gübresi Nedir?

Solucan Gübresi (İngilizce:Vermicompost veya Vermicomposting), sebze veya gıda atıklarının ayrıştırılarak solucanların sindirim sistemlerinden geçirilmesi sonucu elde edilen organik gübredir. Solucan Gübresi'nin dünyadaki yaygın ismi Vermicompost, solucan gübresi üretim biçimine de vermicomposting denir.

Organik oranı diğer gübrelere göre oldukça yüksek olup, ürün verimliliğini arttırması  ve hasat zamanını erkene alması nedeniyle oldukça tercih edilmektedir.  Yapılan kimyasal analizlere göre 5 kat fazla besin, 5 kat fazla nitrojen, 7 kat fazla potasyum hidrat, 1.5 kat kalsiyum içermektedir. Ayrıca besin değeri 6 kat daha uzun süre dayanmaktadır.

Kırmızı kaliforniya solucanı ne kadar ürer ve çoğalır?

Solucanlar yaklaşık 4-8 hafta içinde cinsel olgunluğa erişirler (Not: bu tespit laboratuvar koşullarında yapılan deneyler sonucunda elde edilmiştir ve ayrıca tüm koşulların optimum olması durumunda üretim sistemlerinde de mümkün olabilmektedir.) Çiftleşme süreci Temmuz-Ekim ayları boyunca sessiz, ılık ve nemli gece boyunca veya güneş doğmadan önce sabah boyunca gerçekleşir. Birkaç saat boyunca sürer. (Not: Eğer ortam koşulları gerektiği gibi sağlanmışsa tüm yıl çiftleşme ve üreme olabilmektedir

Optimum koşullar sağlandığında yaygın tecrübeye göre 3 ayda en az 2 kat çoğalmaktadır. Ancak küçük ölçekli yapılan çalışmalarda 12 haftada 28 kata kadar çoğaldığı gösterilmiştir. Ancak bakımsızlık ya da aşırı sıcak/soğuk maruziyetinde kırmızı solucanlar üremeyi durdurabilir ya da intihar edebilmektedirler.

Aklınzıdaki Sorular Listede Yokmu?

Eğer sormak istediğiniz sorular listede yok ise bizimle iletişime geçip çekinmeden sorabilirsiniz.

05434439090or

İletişim Kurun