Solucan Gübre üretiminde Başlangıç Sayısı ve Bütçe
Solucan gübresi üretme işene başlarken ilk etapta uygun miktarda solucan alınmasını ve solucanların yeterli miktarda çoğaltılmasını sağlamak ve ardından sürekli akış sistemi ve benzer sisteme geçmenizi öneririz. Bu sayede bütçenizin tamamını bu işe yatırmamış olacaksınız. Ayrıca bu süre içerisinde üretimin geçtiği aşamaları, solucanların bakımı ve yemlenmesinin nasıl yapıldığını ve gübrenin hasat edilmesi gibi uygulamaları yaşayarak öğrenmiş olacaksınız.
Birim Alandaki Solucan Adeti; 1 Metrekarelik alan içine başlangıç sayısı olarak 8.000-10.000 adet arası solucan bırakılması önerilmektedir. 1.25 X 1.25 ölçülerindeki standart kültür havuzlarının her birine 10.000 adet solucan bırakılmaktadır. Belirtilen hacimdeki sistem ortalama 3 ay içerisinde ağzına kadar dolmakta ve gübre hasat edilme zamanı gelmiş olmaktadır. Bu sürecin sonunda solucan sayısı en az 2 katına çıkmış ve sistem ikiye katlanmış olacağı için solucanların yarısının ayrılarak başka bir havuza aktarılma zamanı da gelmiş olmaktadır.
Safkan tür Eisenia Foetida solucanı yılda minimum 16 kat, optimum şartlar sağlandığında ise (yem, nem, hava, sıcaklık vb.) 30 kata kadar çoğalmaktadır. Belirtilen hacimdeki kültür havuzunda (1.25 X 1.25 ) en düşük seviyede dahi solucan adedi 3 ayda en az 2’ye katlamaktadır. Bu sayede 3 ay içerisinde en kötü ihtimalle satın aldığınız solucanın ücretini çıkarmış olacaksınız. Solucan adet fiyatı 31 Kuruş + KDV’dir. Sektörün gelişmesine bağlı kalarak fırsat bilen insanlar tarafından piyasanın altında solucan satışı yapan kişi yada kurumlara dikkat edilmesini rica ederiz. Solucan görsel olarak benzemesi “Eisenia Fetida” türü solucan olduğunu göstermemektedir.
Yem Tüketim Kapasitesi
Belirtilen standart ölçülerdeki havuz 3 ay içerisinde 2,5 Metreküp (ortalama 1,5 Ton) solucan yemi tüketmektedir. Buna karşılık olarak ortalama 500-600 Kg civarında ürün alınmaktadır. Sürekli akış sisteminde bu hesaplama farklı olup boyutlarına göre yem tüketimleri değişebilmektedir.
Kültür Havuzu
1 tonluk su depolarında da başlangıç yapılabilir. Piyasada 40-140 TL civarında temin edilebilmektedir. 1 tonluk su deposu kullanımında ise üzeri belli bir ölçüde kesilmesinin ardından musluk seviyesine kadar çakıl veya mozaik taşı doldurulmalıdır.(drenaj olması açısından) sonrasında üzerine suyu geçirebilen bir çuval veya bez serilerek solucanlar havuza dökülür.
Kültür havuzlarında yataklık solucan humusu kullanılmasına gerek yoktur. Ortam sıcaklığı ve solucan adedine bağlı olarak havuzunuz 3 ay içerisinde dolacak ve gübre hasadına uygun duruma gelecektir.Hasat edilecek duruma geldiğinde solucan adedi en kötü 2’ye katladığından dolayı aynı havuzdan yanına ilave ederek solucanları eşit şekilde ayırarak tekrar bakıma devam edebileceksiniz.
Kültür Havuzlarında İklimlendirme
Üretim sistemlerinizin kapalı alanlar içinde buluncanaklarından dolayı yinede ısıtma ve soğutma yapılması gerekebilir. Kışın ısının dengede tutulabilmesi için kültür havunuzun etrafını izolasyon malzemeleri ile sararak veya sistemin yüzeye yakın şekilde monte edeceğiniz ampül ile ısıtma işlemini yapabilirsiniz. Yazın sistem sıcaklığının artmaması adına ortamın serinletilmesi için aşırı olmayacak şekilde nemlendirme ve ortamı serin tutacak önlemler alınması gerekir.
Kültür Havuzlarında Ürün Hasat Edilmesi
Solucanların türü itibariyle yüzeydeki 10-15 cm lik kısımda yaşamaktadır. Bundan dolayı havuzunuz normal şartlarda 3 ay içinde ağzına kadar dolmuş vaziyette olacaktır. Yüzeydeki 10-15 cm lik bölüm sıyırılarak alınabilir veya gözenekli meyve kasalarına benzer kasalara yem vererek solucanların yemin içine göç etmelerinin ardından solucanlar sistemden ayrılabilmektedir.
Sonrasında kalan kısım manuel şekilde boşaltılarak gübre dinlenme alanına alınabilir. Ek olarak kültür havuzundan veya sas sistemi veya benzeri sistemlerle çıkan ürün olgunlaşması için minimumda 3 ay kendi halinde suni şekilde ısıtma veya kurutma yapılmadan dinlendirilmesi gerekir.
Kültür Havuzundan Sonra SAS sistemi veya benzer sisteme geçiş
Solucan adediniz uygun sayıya ulaştığında sürekli akış sistemi dediğimiz otomasyon sistemine geçilmesi gerekmektedir. Sas sistemi en az 15 metre olması kaydıyla 100 metre uzunluğa kadar imal edilebilmektedir. SAS sisteminde metreye 10.000 solucan gelecek şekilde solucan bırakılabilir.
(örnek 150.000-200.000 solucan için 15 metrelik sas sistemine bırakılması uygundur) Aynı şekilde solucan adediniz artmaya devam edeceği için 3 ayda bir sas sisteminin yenisini ilave etmeniz gerekmektedir.
Sürekli akış sistemi içerisinde yazın serin olmasını, kışın sıcaklığı dengede tutabilecek iklimlendirme sistemide dahil edilmiştir. Solucanların normal seyrinde üretim ve çoğalmaları için uygun sıcaklık değerini sağlamaktadır. Sas sistemi kullanılan malzeme itibariyle iskelet kısmı uzun yıllar paslanmasının önüne geçecek sıcak daldırma galvanizden, yan panellerde ise suya ve neme dayanıklı playwood kullanılmaktadır. Sürekli akış sistemi uygun adet solucan bırakılması sonrasında yaklaşık 3 ay içinde havuz dolmakta ve olgunlaşmış olan gübre haftalık olarak otomatik olarak hasat edilebilmektedir. Havuzun ölçülerine bağlı kalarak 3.5 – 6 Ton ve üzeri değişebilmektedir.
Solucan gübresi üretimi geliri ve geri dönüşümü konusunda ise minimumda 1 yıl boyunca herhangi bir gelir beklenmemeli uygun miktar solucan ve pazarlamaya değecek miktarda ürün elde edilmesi gerekmektedir. Geçen bu süre zarfında markalaşma çalışmaları, pazar araştırması ve satışı konusunda belirli çalışmalara başlanmalıdır. Solucan gübresi üretiminde yer seçimi iyi yapılmalıdır. Büyümeye müsait ve yem olarak verilecek hammaddeye yakın olması maliyeti düşürmek ve üretimin sürekliliği açınsından önemli bir enkentir. Minimumda her 3 aylık periyodlarda solucanların, sistemin,üretim yapılan yerin ve yem miktarının 2’ye katlamasını göz önüne alarak hesaplamalarınızı buna göre yapmalıdır.
Satış ve Pazarlaması
Üretilen ürünün pazarlamasının potansiyen müşterileri genel olarak seracılar, fideciler, fidancılar, peyzaj firmaları, organik tarımla ilgilenenlerdir.
Yukarıdaki bilgileri kontrol ederek danışmak istediğiniz hususta mail veya telefon yoluyla bizlere ulaşabilirsiniz.
Yorum Yazın